Libasült karamellizált almával recept

 

Libasült karamellizált almával recept

Hozzávalók 8 személyre:
4,5-5,5 kg liba, aprólékkal együtt,
só, frissen őrölt fekete bors.

Az almás-diós töltelékhez:
225 g aszalt szilva,
150 ml vörösbor,
675 g főzésre alkalmas alma, meghámozva és kockákra vágva,
1 nagyobb fej hagyma, apróra vágva,
4 zellerszár, felszeletelve,
1 ek. szárított fűszerkeverék,
egy narancs héja, lereszelve,
néhány szelet libamáj,
450 g kolbásztöltelék
115 g felszeletelt hikoridió (közönséges dió is jó),
2 tojás.

A sült karamellizált almához:
50 g vaj,
4 ek. ribizlizselé,
2 ek. vörösborecet,
8 kisebb, édes alma meghámozva, és kimagozva.

A mártáshoz:
2 ek. liszt,
600 ml húslé aprólékból,
egy narancs leve.

 

Csirkemell vörösborecetben recept

 

Csirkemell vörösborecetben recept

Hozzávalók 4 személyre:
4 csirkemell kicsontozva és bőre nélkül, darabja 200 g legyen,
50 g/4 ek. sózatlan vaj,
frissen őrölt fekete bors,
8-12 mogyoróhagyma, félbevágva,
4 ek. vörösborecet,
2 gerezd fokhagyma, összezúzva,
4 ek. száraz fehérbor,
120 ml csirkehúslé,
1 ek. friss petrezselyem, apróra vágva,
zöldsaláta a tálaláshoz.

 

Sült pulyka recept

 

Sült pulyka recept

Hozzávalók 8 személyre:
4,5 kg pulyka, aprólékkal együtt,
1 nagyfej hagyma, meghámozva,
6 db egész fokhagymával megtűzdelve,
50 g vaj felolvasztva,
10 chipolata kolbász (ejtsd: csipoláta, spanyol eredetű kolbászkák),
só, frissen őrölt fekete bors.

A töltelékhez:
225 g húsos baconszalonna, felszeletelve,
1 nagyfej hagyma, apróra vágva,
450 g sertéshúsból való kolbásztöltelék,
25 g zabpehely,
2 ek. friss petrezselyem, apróra vágva,
2 tk. szárított fűszerkeverék,
1 nagyobb tojás, felverve,
115 g szárított sárgabarack, feldarabolva.

A mártáshoz:
25 g/2 ek. liszt,
450 ml húslé aprólékból.

 

Csirke kucsmagombával recept

 

Csirke kucsmagombával recept

Hozzávalók 4 személyre:
40 g szárított kucsmagomba,
250 ml csirkehúslé,
50 g/ 4 ek. vaj,
5-6 szem mogyoróhagyma, vékonyra szeletelve,
100 g csiperke- v. sampinyongomba szeletelve,
1/4 tk. szárított kakukkfű,
175 ml sűrűbb tejszín,
175 ml brandy,
4 db csirkemell kicsontozva, bőre nélkül, darabja kb. 200 g legyen,
1 ek. növényi olaj,
175 ml pezsgő vagy száraz fehérbor,
só, frissen őrölt fekete bors.

 

Gombás mignon recept

 

Gombás mignon recept

Hozzávalók 4 személyre:
4 vékony szelet fehér kenyér,
120 g libamájkrém,
4 nagy fej gomba,
70 g/5 ek. vaj,
2 tk. növényi olaj,
4 db marhabúsfiié (steak),
kb. 2,5 cm vastag,
3-4 ek. madeira- vagy vörösbor,
125 ml marhahúslé,
vízitorma a díszítéshez.

Bélszín béarnaise mártással recept

 

Bélszín béarnaise mártással recept

Hozzávalók 2 személyre:
150 g vaj kisebb darabokban,
1 1/2 ek. tárkonyecet,
1 1/2 ek. száraz fehérbor,
1 mogyoróhagyma, finomra vágva,
2 tojássárgája,
450 g bélszín, kb. 12-15 cm hosszú, a filé legvastagabb részéből kivágva,
1 ek. növényi olaj,
só, frissen őrölt fekete bors,
sült burgonya a tálaláshoz.

 

Marhasült sült paprikával recept

 

Marhasült sült paprikával recept

Hozzávalók 8 személyre:
1,5 kg hátszín,
1 ek. olívaolaj,
450 g kicsi piros paprika,
115 g gomba,
175 g vastagra szeletelt pancetta (vagy húsos szalonna), felkockázva,
50 g liszt,
150 ml testes vörösbor,
300 ml marhahúslé,
2 ek. Marsala (vermut),
2 tk. szárított fűszer,
só, frissen őrölt fekete bors.

 

Fácánsült portói borral recept

 

Fácánsült portói borral recept

Hozzávalók 4 személyre:
növényi olaj,
2 nőstény fácán (kb. 675 g)
50 g/4 ek. sózatlan vaj, felolvasztva,
8 szál friss kakukkfű,
2 babérlevél,
6 szelet baconszalonna,
15g/l ek. liszt,
175 ml husié (csirkéből vagy bármilyen más állat húsából),
1 ek. ribizlizselé,
3-4 ek. vörösbor,
frissen őrölt fekete bors.

 

Töltött bárány recept

 

Töltött bárány recept

Hozzávalók 6-8 személyre:
1,8-2 kg bárány lába vagy lapockája, csont nélkül,
25 g/2 ek. vaj felolvasztva,
1-2 ek. liszt,
120 ml fehérbor,
250 ml csirke- vagy marhahúslé,
só, frissen őrölt fekete bors,
vízitorma a díszítéshez,
sült burgonya a tálaláshoz.

A töltelékhez:
65 g/5 ek. vaj
1 kisebb fej hagyma, felaprítva,
1 gerezd fokhagyma, finomra vágva,
50 g hosszú szemű rizs,
150 ml csirkehúslé,
1/2 tk. szárított kakukkfű,
4 db bárányvese, félbevágva és megtisztítva,
275 g fiatal spenótlevél alaposan megmosva,
só, frissen őrölt fekete bors.

 

Sült sonka Cumberland-mártással recept

 

Sült sonka Cumberland-mártással recept

Hozzávalók 8-10 személyre:
2,25 kg füstölt vagy füstöletlen sonka,
1 hagyma,
1 répa,
1 zellerszár,
egy csokor fűszer,
6 szem bors.

A bevonathoz:
szegfűszeg egészben,
50 g világosbarna cukor vagy nagyobb szemű kristálycukor,
2 ek. nádcukorszirup (esetleg méz),
1 tk. mustármag.

A Cumberland-mártáshoz:
1 narancs leve és lereszelt héja,
2 ek. citromlé,
120 ml vörösbor,

4 ek. ribiszkezselé. 

 

Szűzpecsenye szalonnába tekerve recept

 

Szűzpecsenye szalonnába tekerve recept

Hozzávalók 8 személyre:
3 db nagyobb sertés szűzpecsenye, összesen kb. 1,2 kg,
225 g bőr nélküli sovány baconszalonna,
25 g v. 2 ek. vaj,
150 ml vörösbor.

A szilvás töltelékhez:
25 g v. 2 ek. vaj,
1 hagyma finomra vágva,
115 g gomba vékonyra szeletelve,
4 szilva kimagozva és feldarabolva,
2tk. szántott fűszernövény,
115 g friss, fehér kenyérből készült morzsa,
1 tojás,
só,
frissen őrölt fekete bors.

A mártáshoz:
16 szem szilva,
150 ml vörösbor,
16 szem gyöngyhagyma,
30g v. 2ek. liszt,
300 ml csirkehúslé.

 

Nyelvhal garnélarákkal és kagylóval recept

 

Nyelvhal garnélarákkal és kagylóval recept

Hozzávalók 6 személyre:
75 g/6 ek. vaj,
8 mogyoróhagyma, finomra vágva,
300 ml száraz fehérbor,
1 kg kagyló, evésre előkészítve, megtisztítva,
225 g csiperke- v. sampinyongomba negyedelve,
250 ml halleves,
12 db nyelvhalfilé, mindegyik kb. 5-150 g,
30 g/2 ek. liszt,
4 ek. créme fraicbe vagy sűrűbb tejszín,
225 g főtt, megtisztított garnélarák
só, frissen őrölt fekete bors,
friss petrezselyem a díszítéshez.

 

Fűszeres tejszínes homár recept

 

Fűszeres tejszínes homár recept

Hozzávalók 2-4 személyre:
2 élő homár, darabja kb. 675 g,
20 g/1,5 ek. vaj,
2 ek. liszt,
2 ek. brandy,
120 ml lej,
6 ek. tejszínhab,
1 ek. dijoni mustár,
citromlé, só és fehér bors,
reszelt parmezán sajt,
friss petrezselyem és kapor a díszítéshez.

 

Lazac sóskaszósszal recept

 

Lazac sóskaszósszal recept

Hozzávalók 2 személyre:
2 lazacszelet (kb. 225 g darabja),
1 tk. olívaolaj,
15 g/l ek. vaj,
2 mogyoróhagyma, finomra vágva,
3 ek. tejszínhab,
100 g friss sóskalevél, megmosva és megszárítva,
só, frissen őrölt fekete bors,
friss zsálya a díszítéshez.

 







www.sarok-abc.sokoldal.hu
Tetszett ez az oldal? Mutasd meg az ismerőseidnek is!